Rend mig i motivationen

Hvis du har været jobsøgende i en længere periode, så har du måske haft en af de dage, hvor du bare ikke har lyst. Og hvis du er på dagpenge eller kontanthjælp, så har du med stor sikkerhed haft dem.

Dage, hvor motivationen bare ikke er der. Hvor bare tanken om at skulle gøre noget jobsøgningsrelateret gør fysisk ondt.

Og hvor du overvældes af tanken om, at det er din egen manglende motivation, der er skyld i, at arbejdet ikke er kommet til dig,

Dén tanke skal punkteres, lige her og lige nu.

Tror du faktisk, for alvor, på at det er din manglende motivation, der gør at arbejdsgiver foretrækker en anden ansøger, som i  øvrigt også har flere års erfaring, mere uddannelse eller som kender nogen i firmaet/branchen?

Nej, vel? For det er ikke motivation i sig selv, der giver job. Det er bare det, vi er vant til at pege på.

Det er der flere grunde til, men den største er, at vi i Danmark har holdt fast i en tolkning af gamle fejl-tolkninger: Jo mere motivation, desto større effektivitet*. Problemet er, at den tolkning ikke gælder, når vi arbejder med mennesker, der allerede er motiverede – og det er langt de fleste jobsøgende: De vil gerne have et nyt job.

Jan Grau Kristensen har skrevet en Ph.D., der viser at sammenhængen mellem motivation og effektivitet slet ikke er så stærk, som vi fortæller hinanden. Hvis man interesserer sig for den slags sammenhænge (og det burde både jobrådgivere og jobsøgende gøre), så er det stort nyt. Denne artikel er en kort og hurtig gennemgang af den forvirring og fortvivlelse, som Jan gik igennem og selve afhandlingen er i bogform næsten lige så underholdende.

Andre har bygget videre på Jan Grau Kristensen erkendelse og spurgt, hvorfor vi bliver ved med at tro på motivationen? Svaret ser ud til at være et forsigtigt “Nok fordi vi som fagfolk faktisk ikke ved, at motivation ikke virker“.

Men der ER en sammenhæng mellem motivation og effektivitet, når man leder længe nok: Jeg har gjort det og fandt den ved et tilfælde i en artikel.

Den er bare omvendt af, hvad vi tror:

Vi kan dokumentere sammenhængen ved, at tilfredse medarbejdere finder vi, hvor der er performance. Ikke den anden vej rundt at tilfredse medarbejdere giver performance.

– Tor Eriksson (Børsen, 11. maj 2015)

Det er med andre ord sjovt at have succes.

Det er pludselig ikke så overraskende, for de fleste ved, at det er sjovt at være god til noget. Eller i jobsøgning: Det er sjovt at få job, eller komme tættere på det hele tiden.

Derfor skal vi ikke give os selv fri fra at gøre noget, der ikke virker. Vi skal holde op med at gøre ting, der ikke har den ønskede effekt (og det kan man sagtens gøre, samtidig med at man er til rådighed).

Hvis nu vi vender alt dette om til nogle konkrete råd, så er der i hvert fald tre råd, du bør huske:

  1. Pas på den tomme succes. Du kender godt tomme kalorier, ikk’? Der findes også tomme sucess’er. Jeg ser mange som bliver begejstrede over at få ‘likes’ for deres indlæg på LinkedIn og mange, som samler på kontakter derinde, fordi det er en umiddelbar succes. Og for nogle virker det at LinkedIn’e. Men for andre virker det ikke – og det ser vi for sent, hvis vi blindt fejrer LinkedIns tal og statistikker  (det er SoMe-folk også ved at opdage), eller holder vores høje antal sendte ansøgninger op som et trumfkort.
  2. Skab (og fejr) små successer. Målet er at få et job. Punktum. Men du skyder dig selv i foden, hvis du venter med at være gladtil du får et job. Der er nemlig rigtigt mange andre, reelle fremskridt, som er værd og vigtige at fejre: At du lærer nyt om, hvordan arbejdsgivere forstår det du kan (eller det, du skriver at du kan).
  3. Lad være med gøre det, der ikke virker. Hvis succes skaber glæde, så skaber manglende succes frustration. Bliver du ved med at søge opslåede jobs, som ikke giver dig andet end afslag, så gør noget andet. Du skal ikke holde op med at søge på opslag, men søge en anden type jobs, lav dine ansøgninger og CV’er om eller søg jobs andre steder.

* I forskningen kaldes “motivation” mange ting: Tilfredshed, arbejdsglæde, commitment og engagement er blot nogle af de begreber, der peger på det samme: Din lyst til at handle inden for en ramme (min definition). På samme måde hedder “effektivitet” også mange ting, herunder performance.

Billedet øverst i indlægget er klippet fra DJØF-bladet, nr.8, 3.maj 2013 s.7 via http://vitaactiva2.blogspot.dk/2013/05/de-middelmadige-er-mest-tilfredse.html