I luv “actionable” (Del 1)

Du har sikkert hørt mennesker og rådgivere, der gerne vil “se fremad” og “holde med løsningen”.

Men det er svært at holde med løsningen, hvis man ikke forstår problemet, som løsningen skal løse.

Der er lavet undersøgelser, der spørger arbejdsgivere om de er positivt indstillede overfor at ansætte nyuddannede, seniorer, dem vi kalder “etniske danskere” og andre grupper, som har svært ved at få job.

Svaret er altid “Ja, vi vil gerne ansætte [indsæt selv målgruppe]!

Men spørgsmålet er forkert stillet.

Det burde lyde “Hvem foretrækker du at ansætte, når du skal vælge mellem flere?” Og så er svaret et andet; Den, som jeg tror er den bedste og nemmeste at ansætte!

Det svar er udgangspunktet for al rådgivning. Eller burde være det: Det er ikke den, som er mest motiveret eller mest afklaret, der får jobbet. Ofte er det heller ikke engang den, som er den bedste til at løse jobbets indhold (selvom det ville give mening).

Vi skal vænne os til, at det er den, som er bedst til at give arbejdsgiver den rigtige fornemmelse, som får jobbet.

Den rigtige fornemmelse lyder lidt tomt, ikk’? Det er det også, men det er kun fordi arbejdsgivere også er en slags mennesker og dermed også har en slags ret til at være forskellige. For nogle er uddannelser og karakterer vigtige, for andre er brancheerfaring vigtig, for andre er det kompetencer, mens det for nogle er vigtigt at en ny kollega passer ind i et team, eller deler chefens humor. Og ja, alt det er der dokumentation for.

Barrierer kan fjernes (eller omgåes)

Fordi der er mange forskellige interesser på arbejdsgivers side af bordet, er der også mange muligheder for at ramme forkert. Før du tænker at det er håbløst overhovedet at søge job, så husk dette: Ikke alle dine skud behøver ikke sidde midt på skiven. Ofte er det nok, at du rammer skiven.

Jo mere, du oplever at det er svært at komme til samtale, desto mere grund er der til at arbejde med din forståelse for, hvorfor det er svært. Ikke fordi jeg gerne vil have, at du svælger i afvisninger og mismod, men fordi den forståelse minimerer afvisningerne og mismodet.

Og heldigvis er det lettere at komme i gang med, end vi tror. Listen over de karakteristika, som rykker dig ned i køen til et job, er nemlig overskuelig:

 • For høj alder
 • For lav alder – især for kvinder (!)
 • For tung erfaring (både specialist- og ledererfaring kan tælle her)
 • For lidt erfaring
 • For lidt, skæv eller ukendt uddannelse / efteruddannelse
 • For meget uddannelse / efteruddannelse
 • For mange, korte ansættelser
 • For mange (uforklarede) huller i CV’et
 • For meget arbejde i udlandet
 • For ‘etnisk’ en profil
 • For langt til arbejde

Du kan sikkert mærke, hvilke (eller om) disse karakteristika, gælder for dig. I resten af artiklen kalder jeg det for “dine barrierer”. Mit mål er nemlig, at du opfatter de karakteristik, der gælder for dig, som barrierer, du står foran (og ikke som problemer, du har eller er).

Det er der een grund til: På engelsk/amerikansk har de opfundet ordet ‘actionable’ – det betyder løst oversat “at kunne handle på noget”. Vi kan ikke handle på at arbejdsgivere ‘gerne vil ansætte dimittender’, når vi samtidig kan se en galoperende høj dimittend-ledighed.

Men vi kan godt gøre noget for at komme over, under eller forbi en barriere. Og i værste fald kan vi overveje at fjerne barrieren og fortsætte lige ud. For det gør ondt at blive ved med at gå ind i en mur.

I Del 2…

… kan du læse mere om, hvordan du kan bruge den (selv)indsigt til at komme videre, hurtigt.

Før jeg slipper dig, har jeg eet spørgsmål: Udover de barrierer, som du slås med, slås du så måske også med en lille (eller stor) bekymring for hvor svært og hårdt det bliver at håndtere dine barrierer? Hvilke kræfter du skal bruge, hvor meget du skal flytte dig og hvilke kompromisser du skal indgå?

Det ville jeg godt kunne forstå. Fra min stol er den bekymring både ærlig og reel. Men den er ikke, en tungtvejende grund til ikke at undersøge, hvad du kan gøre ved din barriere, fordi konsekvensen af at ignorere bekymringen er at blive siddende i en situation, som indtil nu ikke har bragt dig noget job.

Og husk at du selv vælger, hvad du vil gøre for at få et job. Jeg kan kun hjælpe dig med at se dine muligheder for at forandre din situation.

One Reply to “I luv “actionable” (Del 1)”

Der er lukket for kommentarer.